Oncologiefysiotherapie/ oedeemfysiotherapie

Binnen Fytac Meppel is uitgebreide kennis en ervaring aanwezig op het gebied van oncologiefysiotherapie en oedeem therapie.

Oncologiefysiotherapie

Door de betere behandelmogelijkheden voor kanker en de gevolgen van kanker krijgt dit steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het sociale, psychische en fysieke welbevinden. De oncologiefysiotherapeut kan hierbij een rol vervullen door mensen te leren omgaan met de nieuwe situatie.

Een oncologiefysiotherapeut richt zich op de klachten die iemand ondervindt als gevolg van kanker. Dit kan het directe gevolg zijn van de oncologische problemen en medische behandeling die hier voor nodig is. Een oncologiefysiotherapeut kan zich op de volgende problemen richten:

 • Spanningsklachten
 • Huidveranderingen
 • Afname van de beweeglijkheid van de gewrichten
 • Pijn
 • Spierkrachtvermindering
 • Conditievermindering
 • Ademhalingsproblemen
 • Vermoeidheid

Uiteraard is het belangrijk dat iemand zich geholpen voelt om zijn dagelijkse activiteiten weer te kunnen hervatten. Een oncologiefysiotherapeut kan helpen bij het hervatten van dagelijkse activiteiten, zoals hobby’s, werk, huishouden, bezoeken van vrienden en familie en recreatieve beweegactiviteiten.

Fysiotherapie kan worden gestart tijdens alle fasen van de ziekte. Tijdens de curatieve fase (herstelfase) liggen de doelen met name op het herwinnen van verminderde vaardigheden. De behandeling kan worden gestart wanneer iemand nog in het behandelproces is bij de medisch specialist of na het afronden van de behandeling in het ziekenhuis. In het laatste geval komt iemand mogelijk in aanmerking voor een beweegprogramma oncologie. 

Tijdens de palliatieve fase kan de fysiotherapeut ook een specifieke rol vervullen. De rol van de oncologiefysiotherapeut bestaat dan uit het zo lang mogelijk behouden van dagelijkse vaardigheden en activiteiten.

Oedeemfysiotherapie

Een oedeemfysiotherapeut helpt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam, zoals in de armen en de benen. Dit komt voor bij (borst)kanker, maar ook als gevolg van problemen met de bloedvaten of littekens. Het kan ook een gevolg zijn van bestraling, een operatie, chemotherapie of een ongeval. Oedeemklachten hebben dus vaak te maken met kanker in de voorgeschiedenis, maar dat is zeker niet altijd van toepassing.

De oedeemtherapeut probeert oedeemklachten te verminderen door onder andere:

 • Oefentherapie
 • Manuele lymfdrainage
 • Zwachtelen, tapen of bandageren
 • Aanmeten specifieke kous

Oefeningen kunnen bestaan uit ademhalingsoefeningen of specifieke oefeningen die zijn gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als pomp. Op deze manier kan het vocht worden afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen. Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die helpt bij het verplaatsen van het vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Door het aanleggen van bandages, tape of special therapeutische kousen kan vochtophoping worden verminderd en de ontstane situatie gestabiliseerd.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van oedeemtherapie en oncologiefysiotherapie bij Fytac Meppel? Neem dan gerust contact op via het contactformulier.

direct_aanmelden_blauw.png