Behandelproces

Wanneer uw fysiotherapeut het vraaggesprek (anamnese) en het onderzoek heeft gedaan stelt hij samen met u een behandelplan op. Dit behandelplan is per persoon verschillend en sluit aan bij de klachten die iemand heeft. 

Zo zijn er mensen die op basis van bijvoorbeeld rugklachten problemen hebben met tillen, terwijl iemand anders meer moeite heeft met lang zitten. Samen met uw fysiotherapeut of manueel therapeut van Kocks en Bentem kunt u er naar toe werken om zo min mogelijk klachten te ervaren tijdens uw dagelijkse activiteiten.

Uw fysiotherapeut zal samen met u kijken naar een oplossing om de klachten te verminderen. Dit is feitelijk een samenwerking tussen de behandelaar die op basis van zijn kennis van uw klachten deskundig is om u te begeleiden. De patiënt is ervaringsdeskundige op het gebied van zijn eigen klachten en kan de fysiotherapeut informeren over hoe het gaat en waar nog belemmeringen liggen. Het spreekt dus voor zich dat een goede communicatie tussen de behandelaar en patiënt hierbij erg belangrijk is.

Het kan zijn dat u aan het begin of in het verloop van het behandelproces een aantal testen moet doen of vragenlijsten krijgt. Deze gegevens kan een fysiotherapeut onder andere gebruiken voor:

  • Het stellen van een juiste diagnose
  • Vaststellen wat de mate van klachten is
  • Vaststellen of er voldoende vooruitgang is tijdens de behandeling
  • Prognose geven van het herstel

Het beeld die mensen van oudsher hebben van een fysiotherapeut is die van iemand die masseert, parafine pakkingen geeft of wanneer het om de manueel therapeut gaat het "kraken". De fysiotherapeut anno 2012 heeft veel verschillende behandelmogelijkheden. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar wat er vanuit de wetenschap bekend is op het gebied van de effectiviteit van de verschillende behandelmethoden. Voorbeelden van technieken en behandelingen die tegenwoordig worden gebruikt zijn:

  • Manuele mobilisaties (niet per definitie "kraken")
  • Manuele lymfdrainage
  • Actieve oefentherapie (gericht op kracht en uithoudingsvermogen)
  • Ademspierkrachttraining
  • Tapen en bandageren
  • Informeren/adviseren: hoe om te gaan met de klachten?

Wanneer u de doelstelling van uw behandeling heeft gehaald zal de behandeling worden afgesloten. De fysiotherapeut zal uw medisch specialist of huisarts hier van op de hoogte stellen door middel van een brief. Uiteraard gebeurt dit pas, vanwege privacy redenen, met uw uitdrukkelijke toestemming.

Mocht u meer willen weten over het behandelproces bij Kocks en Bentem Fysiotherapie dan kunt u contactformulier opnemen via ons contactformulier of bellen naar 0522-261688.