Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een ziekte die meestal tussen het 50e en 60e jaar begint. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben een tekort aan dopamine (een neurotransmitter) in hun hersenen. Deze stof heeft het lichaam nodig om een prikkel vanuit de hersenen via het ruggemerg door te geven aan de spieren. Door deze prikkel worden spieren aangezet tot bewegen. 

Het tekort aan dopamine en de problemen tijdens het bewegen die daardoor ontstaan kan problemen geven bij dagelijkse activiteiten zoals:

 • lopen
 • omdraaien in bed
 • praten
 • opstaan uit de stoel
 • traplopen

Problemen die daarnaat kunnen voorkomen zijn: geheugenstoornissen, slaapproblemen, depressies, concentratieproblemen en persoonlijkheidsveranderingen. Sommige mensen met de ziekte van Parkinson ervaren ook pijn, incontinentie en stoornissen met de seksualiteit.

Bij de ziekte van Parkinson zijn drie fases te onderscheiden:

 1. Vroege fase
 2. Middenfase
 3. Late fase.

Vroege fase

In de vroege fase is iemand nog in staat om veel activiteiten te doen. Het doel van fysiotherapie tijdens deze fase is om door zo veel mogelijk in beweging te blijven uw conditie op peil te houden of te verbeteren. Daarnaast kan Kocks en Bentem fysiotherapie helpen om te zorgen dat mensen minder bang zijn om te bewegen of te vallen.

Middenfase

In de middenfase kunnen de klachten verergeren, waardoor het lastiger kan worden om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Het is vaak lastiger om het evenwicht te bewaren en de kans om te vallen zal hierdoor toe kunnen nemen. Fysiotherapie richt zich in deze fase vooral op het oefenen van bewegingen als:

 • omrollen in bed
 • opstaan uit een stoel/bed
 • Reiken en grijpen
 • Evenwicht bewaren
 • Lopen

Late fase

Bij een klein deel van de Parkinsonpatiënten ontwikkelt zich nog een late fase. In deze fase kunnen mensen aan de rolstoel gebonden zijn of een groot deel van de dag zittend doorbrengen. Fysiotherapie Kocks en Bentem kan helpen om functies als ademhaling te behouden en doorligplekken te voorkomen. Bovendien kan uw partner of verzorger bij fysiotherapie Kocks en Bentem komen om te leren hoe u het best getild of verplaatst kan worden.

Fysiotherapie Kocks en Bentem raadt aan om zoveel mogelijk in beweging te blijven, het is verstandig om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Probeer minstens vijf dagen in de week ca 30 minuten te bewegen. Op deze manier onderhoudt u uw conditie en kracht. U kunt dit half uur natuurlijk ook opsplitsen in delen van 10 of 15 minuten.

Het daarnaast raadzaam om taken te verdelen. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaak moeite om meer dan één ding tegelijk te doen. Twee lichamelijke taken of een lichamelijke en een mentale taak (bijvoorbeeld lopen en praten tegelijk) kan soms moeilijk zijn . Één ding tegelijk tegelijk doen is veiliger en zal de kans op vallen verminderen.

Fysiotherapie Kocks en Bentem heeft alle kennis en ervaring in huis om mensen met de ziekte van Parkinson optimaal te behandelen. De praktijk beschikt over een uitgebreid netwerk met bijvoorbeeld huisartsen, thuiszorg en verpleegkundigen. Op deze manier is het mogelijk om de zorg goed op elkaar af te stemmen.

Meer weten?

Wilt u weten wat Kocks en Bentem Fysiotherapie voor u kan betekenen of wilt u direct een afspraak maken? Neem dan contact op via het contactformulier of u kunt naar het secretariaat bellen.