Hernia (na een operatie)

Wanneer uw herniaoperatie achter de rug is, kunt u met uw verdere herstel beginnen. U wilt uw dagelijkse activiteiten als het goed is weer snel oppakken. Het kost echter enige tijd om na de operatie weer te herstellen. Hierbij spelen uw lichamelijk conditie, eventueel eerdere operaties en leeftijd een rol.

Het is goed om te weten dat er verschillen zijn tussen de verschillende operatiemethoden en de snelheid waarop bepaalde activiteiten kunnen worden opgepakt. Bij een operatie via microchirurgie (microscoop) of microtube discectomie is het vaak mogelijk om eerder activiteiten op te pakken dan bij een standaardoperatie.

De eerste zes weken na de operatie is het in ieder geval belangrijk om goed te letten op uw houding en beweging.   Activiteiten zoals fietsen, autorijden, en zwemmen kunnen meestal na twee tot drie weken weer worden hervat.

Een aantal algemene adviezen tijdens de herstelperiode zijn:

 • Luister naar de signalen van uw lichaam. In de eerste vier tot zes weken is rugpijn een goede graadmeter om vast te stellen wat u beter wel en niet kunt doen.
 • Neem de eerste vier tot zes weken met enige regelmaat een rustpauze door te gaan liggen. Probeer activiteiten zoals zitten en lopen af te wisselen.
 • Probeer uw algemene conditie rustig op te bouwen door te wandelen, fietsen of gebruik te maken van een hometrainer. Na vier tot zes weken kunt u proberen om buiten te gaan fietsen. Korte afstanden is beter om lopen af te leggen.
 • Seks hoeft niet gemeden te worden
 • Probeer niet voorovergebogen of gedraaid te staan of te zitten

Adviezen ten aanzien van het zitten:

 • Probeer een goede zithouding aan te houden. Zitten is namelijk belastend voor uw rug. Het makkelijkst is het zitten op een stoel met hoge leuning die wat achterover helt met een steuntje in de lendenen. Het is belangrijk dat de stoel hoog genoeg is om met uw voeten op de grond recht te kunnen zitten.
 • Probeer niet onderuit te zakken en ontspannen te zitten. Het is mogelijk om uw onderrug te ondersteunen met een kussen.
 • Probeer de eerste 4-6 weken niet langer te blijven zitten dan 20 minuten. Het is beter om regelmatig een stukje te lopen.

Adviezen ten aanzien van vervoer:

 • Het is beter om de eerste 4-6 weken zelf geen auto te rijden. U kunt wel mee als passagier, maar probeer geen ritten te maken die langer duren dan een half uur.
 • Probeer tijdens het instappen zo veel mogelijk op uw armen te steunen terwijl u recht naar achteren gaat zitten, waardoor de druk op uw rug afneemt. U zit dan zijwaarts op de autostoel met uw benen nog buiten de auto. Vervolgens draait u met uw romp en benen als geheel de auto binnen (uw benen houdt u bij elkaar).
 • De eerste drie weken moet u niet met het openbaar vervoer reizen. Met name het lang wachten bij de halte, het station en het zitten in een volle tram, bus of trein is te belastend.
 • De eerste vier tot zes weken is het beter om niet te gaan fietsen. U kunt wel aan uw uithoudingsvermogen werken door op de hometrainer te fietsen (wel opletten dat u rechtop zit!)

De eerste 4-6 weken kunt alleen lichte voorwerpen (1-1,5kg) tillen. Na verloop van tijd is het mogelijk om zwaardere voorwerpen te verplaatsen. Het is dan wel raadzaam om u allereerst te laten informeren over verstandig tillen. 

Na verloop van tijd is het de bedoeling dat u geleidelijk uw dagelijkse activiteiten gaat hervatten, zoals het huishouden, sporten en het werk. Meestal kan hier na de eerste poliklinische controle (doorgaans zes weken) mee worden begonnen.

Het is raadzaam om u in de eerste periode te laten begeleiden door een fysiotherapeut tijdens het herstel na uw hernia-operatie. Binnen fysiotherapiepraktijk Kocks en Bentem bestaat de mogelijkheid om u hierbij te laten begeleiden door een therapeut die hier uitgebreide kennis en ervaring mee heeft.

Mocht u graag informatie willen krijgen over de behandelmogelijkheden of vrijblijvend een afspraak maken, dan kunt u contact opnemen via het contactformulier of bellen met het secretariaat.

direct_aanmelden_blauw.png