COPD

COPD staat voor de afkorting Chronic Obstructive Pulmonary Disease. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. 

Door COPD wordt het ademen lastig en is het slijmvlies van de luchtwegen langere tijd ontstoken. Hierdoor kan er ook meer slijm worden gevormd. Later kunnen de ontstekingen de longen beschadigen. De kleinere luchtwegen verliezen hun stevigheid en de rekbaarheid van de longen neemt af. De volgende factoren kunnen er toe bijdragen dat de ontstekingen van het slijmvlies van de luchtwegen wordt verergerd:

  • Verkoudheid
  • Luchtweginfecties
  • Prikkelende lucht (sigarettenrook, uitlaatgassen)

Mensen met COPD hebben vaak last van hoesten en slijm opgeven. Verder speelt kortademigheid bij inspanning bij veel mensen met COPD een rol tijdens hun dagelijks leven. Daarnaast klagen mensen met COPD soms over een piepende ademhaling. 

De klachten die iemand met COPD heeft kan ook van dag tot dag verschillen. Een veelvoorkomend probleem is het hebben van luchtweginfecties (exacerbaties). Door deze exacerbaties kan de conditie verder achteruitgaan. Als gevolg van COPD kunnen mensen grote problemen ondervinden tijdens hun dagelijks leven, thuis en op het werk.

Het grootste probleem bij mensen met COPD is het uitademen. Indien mensen met COPD zich inspannen, gaat men sneller ademhalen. Hierdoor kan de druk in de borstkas te groot worden voor de luchtwegen die als gevolg van COPD minder stevig zijn geworden. Dit kan er voor zorgen dat de luchtwegen dicht gaan zitten. Mensen gaan korter en oppervlakkig ademhalen. Om toch voldoende zuurstof binnen te krijgen gaat men de hulpademhalingsspieren meer gebruiken. Het normale ademhalen kost steeds meer energie en mensen worden snel benauwd.

Iemand met beginnend COPD zal dit met name gaan merken tijdens zwaardere inspanning, zoals het fietsen tegen een helling op of het sporten. Wanneer de COPD is verergert wordt iemand al benauwd tijdens het traplopen of bij een hoger wandeltempo.

COPD ontstaat in verreweg de meeste gevallen door (mee)roken. Rook zorgt voor een lang aanhoudende ontsteking van de slijmvliezen van de luchtwegen. Een andere oorzaak is werken in een omgeving met veel fijnstofdeeltjes, zoals stof door het werken in de mijnbouw. 

Het proces waarin de slijmvliezen beschadigen verloopt langzaam. Hierdoor wordt COPD meestal pas na het veertigste levensjaar merkbaar. Factoren zoals luchtverontreiniging en erfelijkheid kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van COPD. 

Indien u last heeft van benauwdheid en hoesten tijdens inspanning, is het goed te begrijpen dat u zich liever niet te veel lichamelijk inspant. Het is uiteindelijke erg belangrijk dat u dit juist wel gaat doen en dat u uw conditie op peil houdt. Wanneer u zich minder gaat bewegen, zult u uiteindelijk meer klachten krijgen, waardoor het bewegen steeds meer moeite kan gaan kosten.

COPD is een aandoening die niet valt te genezen. Het is wel mogelijk om er zo goed mogelijk mee om te leren gaan. Het is in ieder geval belangrijk om de volgende adviezen op te volgen:

  • Stop met roken
  • Vermijd meeroken
  • Probeer uw conditie op peil te houden
  • Zorg dat u voldoende beweegt
  • Let op uw gewicht en eet gezond
  • Houd u aan de voorgeschreven medicatie

Kocks en Bentem Fysiotherapie heeft samen met andere zorgverleners in Gezondheidscentrum De Commissaris een COPD samenwerkingsafspraak opgesteld. Door deze samenwerkingsafspraak is het voor een fysiotherapeut bij Kocks en Bentem mogelijk om zo nodig te overleggen met andere zorgverleners om u zo goed mogelijk te kunnen helpen met uw klachten.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden op het gebied van COPD bij Kocks en Bentem Fysiotherapie in Meppel dan kunt u ons altijd bellen of contact opnemen via het contactformulier.

direct_aanmelden_blauw.png